Sunday, December 1, 2019

Prajitura cu mac, gem si nuca

Pentru aluat:
800 g faina
200 g unt
1 lingura untura
4 galbenusuri
4 linguri smantana
20 g drojdie
200 g zahar
Pentru umplutura cu nuca:
250 g nuca macinata
150 g zahar
esenta de rom
50 g stafide
100 ml lapte
Pentru umplutura cu mac :
150 g mac macinat
150 g zahar
coaja rasa de la o lamaie
1 zahar vanilat
50 g stafide
100 ml lapte
un borcan gem de caise
Pentru glazura:
2 linguri cacao
6 linguri zahar
3 linguri apa
100 g unt

Mod de preparare

Punem drojdia sfaramata in putin lapte caldut cu o lingurita zahar sa dospeasca, la loc caldut. Separam galbenusurile de albusuri. Stafidele le tinem intr-o cana cu apa calduta in care am adaugat putina esenta de rom.



Intr-un bol mai mare amestecam faina cu untul si untura, adaugam galbenusurile, zaharul si drojdia dospita. Framantam sa iasa un aluat omogen, sfaramicios. Impartim aluatul in 4 parti egale, acoperim cu un servet si lasam sa dospeasca 15 minute.



Incalzim cuptorul la 180 de grade C , iar in tava de 25cmX35 cm punem hartie de copt. Macul macinat, zaharul si laptele le dam in clocot, apoi amestecam cu coaja de lamaie si 50 g din stafidele scurse . La fel procedam si cu nuca, o dam intr-un clocot apoi ii adaugam esenta de rom si stafidele ramase si scurse. Intindem cu sucitorul prima foaie, asezam umplutura de mac peste ea. Intindem a doua foaie si punem un strat de gem de caise, intins uniform. Urmeaza a treia foaie intinsa peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie.



Dam tava la cuptorul incalzit, pe care il reducem la 160 de grade si lasam prajitura sa se coaca aproximativ o ora pina se rumeneste deasupra. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.



Preparam glazura din untul moale la temperatura camerei, pe care il amestecam bine de tot cu cacaoa si zaharul. Dupa ce s-au omogenizat adaugam apa fierbinte si punem glazura peste foaia de deasupra. Dam prajitura la rece pentru cateva ore , apoi o taiem cu un cutit bine ascutit , inmuiat in apa fierbinte.



Pofta mare sa aveti....o felie va va satisface dorul de dulce !

No comments:

Post a Comment